Élményfoglalkozás a Vérellátó Központban

A „Kincseink” városi tehetséggondozó – és a gönczys természettudományos tehetséggondozó program részeként a 7. évfolyam érintett tanulóival 2023. február 1-jén ellátogattunk a Debreceni Regionális Vérellátó Központba.

Célunk volt, hogy tanulóink ismerjék meg a Vérellátó Központ működését, a vér, a vérkészítmények titokzatos útját, a véradás folyamatát, két okból is.

Egyrészt a pályaorientáció részeként bővítsük érdeklődési körüket, irányítsuk a figyelmüket a természettudományok irányába, másrészt szemléletformáló céllal, hogy kialakítsuk elkötelezettségüket a véradás iránt.

Szeretnénk elősegíteni, hogy váljanak felelős gondolkodású felnőttekké, akik minél nagyobb számban lesznek véradók. Az orvosok és segítő szakemberek kedves és figyelmes fogadtatása ezt messzemenően megalapozta.

Az élményalapú ismeretszerzés részeként bravúros lehetőségük volt a tanulóknak saját maguk vércsoportjának meghatározására ujjbegyből vett vérrel. A vérvételt is saját kezűleg végezték, szakember segítségével.

Jó volt látni, ahogy a kíváncsiság felülkerekedik az apró lándzsaszúrástól való félelmen, és máris egy új információval lesznek gazdagabbak saját testük megismerésében. Reméljük, sokáig maradandó élmény és információ lesz az elméleti ismeretek gyakorlatban való megtapasztalása.

Burger Angéla Erzsébet

mentor tanár

Képek az alábbi linken:

LINK