Élményszerző közösségi aktivitás – Diákvállalkozók bemutatkozása a DÖNK napon

A Gönczyben három évtizedes hagyománya van a pénzügyi és gazdálkodási ismeretekkel való ismerkedésnek. A holisztikus szemlélet részeként az iskola valamennyi évfolyamán és területén megjelenik a pénzügyi tudatosság, a felelős, környezettudatos magatartás. A hetedik évfolyamon pedig egy tanéven át vannak küldetéseik a tanulóknak a pénz világában.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogató hátterével betekinthettünk működő vállalkozások munkájába. Így voltunk a Krones cég vendégei, és szereztünk tapasztalatot a Hajdú-Bihar megyei Mentőállomás tevékenységéről is.

A Magyar Közgazdasági Társaság képviseletében a Nyíregyházi Egyetem docense tartott foglalkozást pénzügyi tervezés, megtakarítások témában.

Online workshopon vettünk részt, ahol egy kiemelkedően sikeres budapesti vállalkozó mutatta be egy kisvállalkozás indításának körülményeit.

A családok gazdálkodását segítő pénzügyi és gazdasági ismeretek tanulása mellett harmadik éve a vállalkozási ismeretek felé is elkalandozhatnak a vállalkozó kedvű hetedikesek. Kihívásokat jelentő, élményalapú pénzügyi ismeretszerzési lehetőséget kapnak a diákvállalkozások keretében.

Biztonságos iskolai környezetben, vállalkozási tevékenységet modellezve ismerkednek a gazdálkodás, az üzletvitel alapjaival. Fejlődhetnek azon képességeik, amelyek minden vállalkozó, vagy önálló tevékenységet végző munkavállaló számára fontosak.

2-6 fős vállalkozó csoportokat alakítottak. Hogy mivel kezdték? Saját magukkal, a személyiségükkel: az erősségeik, a gyengeségeik feltérképezésével. Sok teszt és feladat megoldásával, beszélgetéssel rájönni, milyen szerepük lehet egy sikeres vállalkozói közösségben: ki lesz az irányító, a fő kitaláló, a lelkesítő, a szorgalmasan dolgozó?

Nagy feladat volt kitalálni, hogy mit fognak gyártani. Aztán jöttek a következő kérdések: Kinek? Mennyiért? Hogyan?

Készítettek üzleti tervet költségvetéssel. Az aula faliújságján és élő szóban is reklámozták  magukat.

Aztán sok szervezéssel otthon folytatták az önálló alkotó, termelő munkát.

Az igazi nagy megmérettetés június 13-án, a Diákönkormányzati napon volt, ahol bemutatkozhattak a diákvállalkozók, új gazdasági szerepükben találkozhattak a diáktársakkal, mint vevőkkel.

Nagy izgalommal, de nagyon pezsgő-zsizsegő, jó hangulatban telt a délelőtt. Sok munka van a termékek elkészítésében, de legalább annyi a közösségépítésben, az összedolgozás, együttműködés képességének a fejlesztésében. Úgy láttuk, mindkettő eredményes volt. Külön köszönet a szülők támogató együttműködéséért.

Szeptemberben majd kielemezzük, értékeljük a munkát, összegezzük a tapasztalatainkat, és bízunk benne, hogy lelkesítő, jó példával tudunk kedvet csinálni a többi diák számára a folytatáshoz!

A diákvállalkozások és Burger Angéla Erzsébet mentortanáruk

Hot-Dog Kft., Tibi Atya Kft, VECSEZSOKA palacsintája, Free Candy, Bekrepál Kft., EPTH Team, DOKA Tortilla, Pabló Pizza Zrt, JST Team, Gigachad Kft.


Diákvállalkozók vására

KRONES

Mentőállomás látogatás

Online Workshop sikeres vállalkozókkal