Élménytábor Fonyódligeten

„Van nekem egy titkom:

legszebb szín a CITROM!

Körbenézek, nincsen párja!

Mi vagyunk a citromsárga!”

-szavalták a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola ötödikesei 2022 júniusában a Balaton-parton a „citromsárga altáborban”.

A szeptemberi zánkai osztálykirándulás után a nyári szünet elején ötödikeseink visszatértek a Balatonhoz, ahol egy új, korszerű, családias hangulatú élménytáborban vehettek részt Fonyódligeten 2022. június 19-24-ig.

Az Élménytáborok fő célja, hogy a gyermekek egy turnus ideje alatt (vasárnaptól péntekig) a lehető legtöbb élménnyel gazdagodjanak és minél több kikapcsolódásra legyen lehetőségük. A programokhoz az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosítószámú, A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű európai uniós projekt is hozzájárul hátránykompenzáló, esélyteremtő, a digitális kompetenciát fejlesztő és szórakoztatóan edukáló foglalkozások által.

Fonyódligeten új jurtatábor, napi ötszöri bőséges étkezés várta a gyerekeket, a tábori egészségházakban pedig napi 24 órán át volt gyermekorvosi ügyelet. Nyáron az Erzsébet Alapítvány vonatutat is szervezett a fonyódligeti táborba, illetve haza, s minden táborozó ingyen utazhatott ezekkel a járatokkal.

 Az elmúlt tíz évben egymillióan táboroztak a fonyódligeti és a zánkai Erzsébet-táborokban. A táborokat szervező Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elképzelése értelmében az Erzsébet-táborok programjai öt alappillérre épülnek, ezek a magyarság és hon­ismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. Ezen értékek mentén foglalhattunk kötelező és szabadon választott programokat.

Idén médiafoglalkozás várta a táborozókat, valamint digitális kompetenciafejlesztő programokon, drog­prevenciós előadásokon is részt vehettek a gyerekek. Ottlétünk hetében is megszervezték a Hősök napját, amikor a katonák, rendőrök, mentősök, katasztrófavédők, vízimentők, a büntetés-végrehajtás munkatársai mutatták be hivatásukat. De a legnagyobb élmény csak a Balaton: a tábort a víz közelsége tette felejthetetlenné. Csodás volt a naplemente, ahogy a lemenő nap sugarai tükröződtek a tavon. Jól esett a fürdés, a labdázás a hűsítő vízben. A fürdőzés nemcsak az alacsony vízállás miatt volt biztonságos: a kísérő pedagógusokon kívül vízimentő is figyelte, nem merészkedik-e valaki a bóján túl.

A gyerekek jól szórakoztak a nyitó- és záróbulikon, a táncházban és a színházi előadáson. Csapataink dobogós eredményeket értek el a tábori olimpián. Felejthetetlen volt a sárkányhajózás a hullámzó vízben, de a fiúk mégis a lézerharcnak örültek a legjobban. Miután megtanultuk újraéleszteni egymást, kipróbálhattuk megfigyelőképességünket a rendőrakadémia felvételi tesztjén. Emlékezetes volt a szinkronfoglalkozás, amikor a gyerekek maguk is megismerhették e kevésbé ismert hivatás rejtelmeit. A foglalkozás elején Náray Erika színésznő mesélt a színészpályáról, a szinkronszínészet rejtelmeiről, és megmutatott néhány általa szinkronizált meserészletet. A program során a gyerekek a Mekk Elek című mese egy epizódjának részleteit szinkronizálhatták, miután kiválasztották, melyik karaktert szeretnék megszemélyesíteni. A saját szövegrészletüket a lehető leghitelesebben kellett előadniuk, ezért a művésznő iránymutatása alapján megtanulták, hogyan is játszhatnak a hangszínükkel az adott jelenethez igazodva. Miután minden táborozó szinkronizálta a saját karakterét, a foglalkozáson jelen lévő vágó munkatárs utómunkázta és a karakterek szájmozgásához igazította a gyermekek hangját, valamint a különböző háttérzajokat. Az egyórás foglalkozás végén a táborozók büszkén tekinthették meg az általuk szinkronizált epizódot. A táborzárást tűzijáték tette ünnepélyessé.

Szép emlékekkel, életreszóló élményekkel gazdagodtunk, és igazi közösséggé kovácsolódtunk ezen a héten.

A pályázat benyújtását, valamint a kísérői feladatokat Négyesiné Takács Szilvia, Guba Attila és Kondorné Peidl Borbála pedagógusok látták el.

Négyesiné Takács Szilvia, Kondorné Peidl Borbála, Guba Attila