Fenntarthatósági Témahét – Gönczy-hét

Április 22. és 26. között tartottuk a Fenntarthatósági Témahét és a Gönczy-hét naponként változó tematikus programjait. Bizakodtunk a szép időben, és tevékenységek nagyobb részét a szabadba terveztük. Sajnos, azonban alkalmazkodnunk kellett az esős időjáráshoz, és amit tudtunk fedett téren valósítottunk meg.

A héten is többféle versenyen –szavaló- és helyesírási versenyen, diákolimpián –  vettek részt a diákjaink, eredményeikkel tovább erősítették iskolánk hírnevét.

A hétfői napon társasjáték-délutánt szerveztünk. Mindenki elhozhatta a kedvenc játékát, és bemutathatta, megtaníthatta az osztálytársainak. Voltak, akik az amőbaversenyt választották, és voltak, akik az év élőlényeit szerették volna lerajzolni. A 8.a osztályos lányok a fenntarthatóság jegyében origamiztak: darut hajtogattak régi, színes újságok felhasználásával. A 7-8. évfolyamos diákok a Debreceni Egyetem szervezésében érdekes kémiai kísérletekkel ismerkedtek az egyetem főépületében.

Kedd a fenntarthatóság jegyében telt. A Fenntarthatósági Témahét tematikájából lehetett választanunk.  A választott témákat közösségi nevelés és természettudomány-órákon dolgoztuk fel. A 2024-es Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás voltak. Délután az 5- 6.-os ENI csoporttal a Gönczy Pál utcai telephelyünk udvarán méhlegelőt alakítottunk ki.

Szerdán rendhagyó módon idéztük fel az iskolánk névadójának, Gönczy Pálnak az életútját. A délelőtti órákban az osztályok képviselői egy szabadulószoba feladatait megoldva, a játék élményével is gazdagodva ismerkedtek meg Gönczy Pál tevékenyégével. A 6. órában pedig bemutatkoztak azok a diákok, akik vállalkoztak arra a nem könnyű feladatra, hogy a VII. Tehetséggondozó Diákkonferenciára kutatást, dolgozatot és przentációt készítettek. A felső tagozatos diákok a következő előadásokat hallgathatták meg: 

– Gargya Péter, Hajas Zsófia, Szatmári Tamás 8.a osztályos tanulók előadásának címe: Küldetésünk a pénz világában. Mentortanár: Burger Angéla Erzsébet.

– Szirota Dávid, Szőllősi László, Vig Zsombor Mátyás 7.b osztályos tanulók közös projektjének a címe: Anya, ne aggódj, ha lesz térerő jelentkezem! – avagy a vándortáborozás vonzereje digitális világunkban. Mentortanár: Négyesiné Takács Szilvia.

– Papp Sára 6.b osztályos tanuló Jövőnk címmel készített dolgozatot és előadást. Mentortanár: Makai Judit.

– Makranczy Márton Béla 6.b osztályos tanuló előadásának címe: Ki vezet? – a robotok világa. Mentortanár: Hegymegi Péter.

-Baráth László 6. b osztályos tanuló Magyar vagyok címmel készítette el a dolgozatát és az előadását. Mentortanár: Makai Judit

Csütörtökön a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei rendhagyó órákat tartottak. A témák között szerepelt az egészséges életmód – magyar és angol nyelven-, az egészséges táplálkozás és testképzavarok és szexuális felvilágosítás.

Képek link!