Gönczys nyolcadikosok a 10 éves zánkai Erzsébet-táborban

2022. 08. 14-től 2022. 08. 19-ig táborozott 24 gönczys diák kísérő tanáraikkal, Benedek Gyöngyi tanárnővel és Gárdonyi Sándor tanár úrral, Zánkán.

Az Erzsébet különvonattal utaztunk, így csak táborozók voltak a vonaton. Az út hosszú volt, hőség volt, kaptunk vizet az utazási koordinátortól. Délután érkeztünk meg Zánkára, ahol a TESOk vártak minket az állomáson. A regisztráció után következett a QR-kódos szalagok felhelyezése a táborozók karjára, majd a nyári 4-es, sötétzöld altáborba mentünk. A szobák elfoglalása után kiosztottuk a gyerekeknek az ajándékcsomagokat, sötétzöld póló, baseball sapka, törölköző, kézfertőtlenítő – mindez egy tornazsákban. Az Erzsébet-táboros logóval ellátott sötétzöld pólókat fel is vettük, majd vacsorázni mentünk.

Ezután következett az altábori, majd a tábori nyitóceremónia, ezt DISCO követte.

Minden reggel a napot reggeli tornával kezdtük.

A 2. napon a tábort meglátogatta Novák Katalin köztársasági elnök asszony. A táborozók közül 8 gyereknek 15-én volt a születésnapja – ők részt vehettek a köztársasági elnök asszony fogadásán, jókívánságaikat papírra írták, amit egy időkapszulába helyeztek el, melyet elnök asszonnyal közösen helyeztek a földbe, 2040-ben fogják majd ezt kivenni. Innen a DOTTÓ kisvonattal a partra utazott ez a kis csoport. A többi táborozó a parton volt, ott az Erzsébet-dalt Radics Gigi és Rácz Gergő énekelte el. A DOTTÓ állomása mellett 3D-s rajzot adtak át. A parton Novák Katalin ünnepi beszédet mondott, majd sor került a 3000 szeletes torta kiosztására a gyerekeknek. Ezután sportversenyek, kézműves foglalkozások voltak.

Este a főtéren könnyűzenei koncerten vettek részt a táborozók.

Ezután éjszakai akadályverseny következett: „Indiántollak nyomában” – a küldetés az elrabolt törzsfőnök kiszabadítása. A feladatot sikerrel oldották meg diákjaink.

Másnap délelőtt srandolás, majd sárkányhajózás következett. Balesetvédelmi oktatás és a mentőmellények felvétele után szálltunk be a hajókba. Együtt kellet működni ahhoz, hogy a hajó jól menjen. Igazi közösségépítő sportprogram volt. Nagyon élvezték a gyerekek, volt, akinek a félelmét le kellett küzdeni, mert bizony a hajó imbolygott. Délután Digitális tudatosság, Digitális kalandozások foglalkozásokon vettünk részt. Este a Fővárosi Nagycirkusz művészei és vendégművészeik a cirkusz világába vezettek bennünket, magas színvonalú előadásuk lenyűgöző volt.

Szerdán délelőtt a Szélkirálynő fedélzetén vitorlázni mentünk. Jó szelet fogott az Erzsébet-táboros vitorla, a hullámok nagyok voltak, így emlékezetes marad ez a hajózás is. Délután a strandon voltunk, ahonnan másodfokú viharjelzés miatt minden táborozónak ki kellett jönni. Így visszamentünk a táborainkba. A strandfoci bajnokságot is félbeszakították. Este a citromsárgákkal közösen tábortűz mellett énekeltünk, nagyon jó hangulatban.

Csütörtökön délelőtt csapatunk a strandröplabda bajnokságon küzdött, a többiek strandoltak. Délután folytattuk a strandolást, a viharjelzés miatti kiürítést pótolandó. Délután ismét vízre szálltunk, a Szent Imre sétahajóval. A Tihanyi-félsziget irányába hajóztunk, párhuzamosan a parttal. Este következtek a táborzásó ceremóniák, először az altáborban, majd a főtéren az egész tábornak. Nagy hangulat volt, a gyerekek, énekeltek a TESOk a színpadon táncoltak, énekeltek. DISCO, majd tűzijáték zárta a napot, a hetet.

Az utolsó nap Zánkán már csak rövid időt töltöttünk, a szobák leadása után reggeliztünk, felvettük az úti csomagjainkat, és elindultunk a vasútállomásra, majd búcsút intettünk a TESO-knak, Zánkának… Sok szép élménnyel gazdagodtunk. A táborzárón elhangzott mondatot megjegyeztük: „Zánka visszavár” – ha lesz lehetőségünk, akkor máskor is megpályázzuk az Erzsébet-tábort, hiszen felejthetetlen élményékkel gazdagodtunk.

Képek: itt.

 Benedek Gyöngyi 

csoportvezető