2012 óta idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Hajdúböszörményben az évek során dinamikusan fejlődő és közben nemzetközi versennyé váló RobotOlimpiát. Idén 2 ország 19 városának 36 iskolájából 81 csapat nevezett, melyek között a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola első alkalommal képviseltette magát.

A 3. a osztályt a Sensor Masters, míg az 5. a osztályt a Herkules csapat képviselte. A „kicsik” (azaz Kulcsár Áron és Szentesi Bálint), csak a robotszumóban indultak. Ők az élményszerzés és tapasztalatgyűjtés céljából indultak a versenyen, amit maximálisan teljesítettek. Sajnos, az elődöntőbe nem sikerült tovább jutniuk, de rengeteg ötlettel és tervvel indultak haza. Azért az 55 fős mezőnyből sikerül a 33. helyezést elérniük, ami esetükben hatalmas sikernek mondható. Bízunk benne, hogy a jövőben a terveiket megvalósítják, és több versenyszámban is sikereket érnek majd el.

A Herkules csapatot Szeőcs Dávid 5. a osztályos tanuló alkotta. Ő minden versenyszámban megmérettette magát és a robotját. Dávidnak ez volt élete első komplex versenye. Szumóban indult már idén több versenyen is, de itt nem csak erre kellett koncentrálni, sőt az igazi sikerek most nem is ebben a versenyszámban születtek, de azért itt is sikerült az elődöntőbe jutnia, mellyel a 15. helyezést érdemelte ki.

A másik versenyszám, amelyet csak önállóan pontoztak, és nem képezte az összetett verseny részét, a darts volt. Ebben a számban 13. helyezést ért el.

A műlesiklás, akadályfutás és labirintus versenyszámok alkotta triatlonban sikerült összetettben a harmadik helyet megszerezni. A triatlon érdekesen indult, a technika ördöge közbeszólt. A huszadik helyről tudott szépíteni az akadályfutásban, melyben a hetedik helyezést érte el. Ezután következett Dávid számára az igazi sikerszám, a labirintus. Az idén új szabályok szerint megrendezett versenyszámra neki sikerült a robotját a legjobban felkészítenie, így a versenyszámok elkülönített eredményhirdetésén felállhatott a dobogó tetejére. Az igazi különlegessége a Herkulesnek az volt, hogy teljesen autonóm (azaz emberi beavatkozás nélkül cselekvő és döntő) robotként csak neki sikerült egyedül végigmenni a pályán, megtalálni a célt, azaz a labirintus kijáratát. A többi robot egyike sem találta meg a célt jelző piros pontot, őket csak a megtett távolság alapján tudták rangsorolni. A több versenyszámban régóta sikeresen szereplő csapatok tagjai, felkészítő tanárai, valamint a szervezők is gratuláltak Dávidnak, hihetetlen volt számukra ez a teljesítmény. A kis Herkulesnek sikerült legyőznie a középiskolásokat is. A verseny után a robotra fedélzeti kamera került, így ismételte meg a feladatot, bemutatva hogyan néz is ki ez az útvesztő robotszemmel.

Dávid felkészülését nagyban támogatta a családja is. Édesapja pályaelemeket épített neki, és – szakmabeli lévén – tanácsokkal is ellátta. Anyukája hetekig nem mert porszívózni a lakásban, nehogy valamelyik apró elem a „porszívószörny” áldozatává váljon.

A versenyzőknek további szép sikereket kívánunk! Legyen ragadós a példa, kívánom, hogy minél több diák figyelmét felkeltse a robotika biztosítva a jövő nemzedékek mérnöki utánpótlását.

A csapatokat Kiss Zsolt tanár úr készítette fel a versenyre.