„Gyökereim a földbe kötnek” – Aranybulla 800

„Gyökereim a földbe kötnek” címmel történelmi történelmi vetélkedőt szerveztünk a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház (DEMKI) Józsai Közösségi Házával közösen 2022. június 9-én.

E rendezvénysorozat nagy múltra tekint vissza, hiszen 2016-ban az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról emlékeztünk meg, 2017-ben az I. világháború eseményeinek feldolgozása volt a cél. https://regi.gonczy.hu/hirek/%E2%80%9Egyokereim-foldedbe-kotnek%E2%80%9D

A pandémia sajnos megszakította a sorozatot az elmúlt években. Az idén ünnepeljük Magyarország történeti alkotmányának, az Aranybulla születésének a 800. évfordulóját, melynek a tiszteletére szerveztük a vetélkedőt, amit hosszú előkészítő munka, szervezési feladatok előztek meg. Célunk volt történelmi érdeklődés felkeltése, a tanulók nemzeti szemléletformálása, nemzeti identitásunk erősítése, meglévő ismeretek bővítése, képességek kibontakozásának segítése. Örömünkre szolgált, hogy a város több intézményéből érkeztek csapatok. A zsűri elnöke Dr. Molnár-Tamus Viktória, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Pedagógia és Pszichológia Tanszék docense volt,  Mandula Mónika a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Józsai fiókjának vezetőjével közösen értékelték a gyerekek munkáját.

Előzetes feladat volt az Árpád-ház egyik uralkodójáról vagy szentjéről egy ppt készítése, melyet a rendezvénynek helyszínt biztosító Józsai Közösségi Házban be is mutattak. A kollégák és a diákok visszajelzése alapján a feladatok változatosak és érdekesek voltak. Szerepelt köztük puzzle, Árpád-ház családfájának a bemutatása, szent korona makettjének az elkészítése, történelmi totó. Legönfeledtebbek a gyerekek az Árpád-házat bemutató activity feladatainak a megoldása közben voltak. A nemes versengés szép eredménnyel zárult.  I. helyezett lett a Gönczy Pál utca fiúk nevű csapat (Gonda Zente, Szathmári Tamás, Kulcsár Áron 6.a), felkészítő tanáruk Budáné Hajdú Ágnes, IV: helyen végztek a Korona őrzői (Szabó Nóra, Lackó Linda, Jurácsik Mira, Antal Emma 6.b), őket Makai Judit tanárnő készítette fel. Gratulálunk nekik!

Gárdonyi Sándor

szervező