Hal(l) a zenében

2023.02.22-én az ifjúsági koncertsorozat újabb előadásán vett részt iskolánk alsó tagozata és a felső tagozat bérletesei a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A hangversenyek célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a komolyzenét.

Ez egy különleges lehetőség és misszió is a kar részéről, egy olyan barangolás a komolyzene világában, amely ismeretterjesztő és egyben szórakoztató céllal kínál maradandó zenei élményt az érdeklődőknek– fogalmazott Váradi Judit, a DE Zeneművészeti Kar művészeti menedzsere.

A koncerten a vonós hangszereket ismerhették meg a gyerekek: a  hegedűt, brácsát, gordonkát és nagybőgőt. Láthatták részeiket, hallhatták történetüket és hangjukat szóló darabokon keresztül. A vonósokon kívül magánének szakosok mutattak be olyan dalokat, amelyben megjelenik a HAL. Így hallottuk Schubert Pisztráng című dalán kívül a Kodály által gyűjtött, és a Háry János daljátékban megjelenő Ó, mely sok hal terem az nagy Balatonban… kezdetű magyar népdalt is. A közönség sem unatkozott, a Harcsa van a vízben című dal interaktív tanulása megmozgatta a gyerekeket. A műsor zárásaképpen a vonós tanszak hallgatói részleteket játszottak Schubert Pisztráng-ötöséből, amely már nem halfogással, hanem happy enddel zárul – a hal részéről is.

Közreműködött: Csörgeő Luca – ének, Kolcsár Borbála – hegedű, Balla Dóra – mélyhegedű, Perényi Annabella – gordonka, Kapusi Kálmán – nagybőgő, Váradi Judit – zongora

A műsort szerkesztette és moderálta: Váradi Judit

Nagy öröm számomra, hogy az ilyen élménykoncerteknek is köszönhetően a felsőbe érkező gyerekek már ismerik a hangszereket, nem kell az alapoktól indulni az ötödikes hangszerismeret anyagban.  Ez a koncert minden korosztálynak tartogatott újat, így alsósnak-felsősnek élményt jelentett.

Kondorné Peidl Borbála, Balla Ágnes

Képek az alábbi linken:

LINK