Télen havas, kissé latyak
Orra piros hó- ha-hó.
Tavasz szárnyán messze száll már,
Szél fújta virágos bál.
Nyáron forró, délibábos.
Ősszel meleg szín kavalkád.
Esős is, csak kedvesen.
Bár mindig mást szeretnénk, az időjárás már csak ilyen.

 

Iskolánkban 2011. februárjától működik meteorológiai állomás. Kis szünettel hat éve szolgáltat adatokat a metnet-nek illetve honlapunk látogatóinak.  A meteorológiai állomás Rózsavölgy utca 23. szám udvarán, az iskolakertben üzemel.  A műszerek két méteres magasságban mérnek.

A Gönczy honlapján a jobb oldali sávban, a Józsa időjárásra kattintva a felnyíló ablakban több féle mérési adatot találhatunk.

Az első diagram a napi hőmérsékletet mutatja és a napi minimum és maximum adatot is megjelöli. Ha a kurzort a diagramra tesszük, leolvashatók az adatok (időpont – hőmérséklet).  A műszer öt percenként mér.

Megfigyelhető hogyan változik a légnyomás értéke. Ha magasabb az érték, akkor inkább derült és gyengén szeles időjárás várható. Ha alacsonyabb az érték, akkor borult, csapadékos, szeles idő lesz. Főleg meleg front esetén alacsonyabb az adat. (Fejfájósabb időszak.)

szélsebességet a diagram km/h-ban adja meg, itt is kiírja a maximumot. A szélsebességet kanalas szélsebességmérő méri.

szélirányt (amerről a szél fúj) fokban láthatjuk.

90 °= K
180° = D
270° = Ny
360°(0°) = É

(Például: a 45° ÉK-i szélirányt jelent, míg a 225° DNy-i széliránynak fele meg.)

Ezen a honlapon csapadékradar térkép is található. A színes foltok jelzik, hogy hol van, merre halad és milyen intenzív a csapadékhullás. Ha szabadtéri programot tervezünk, érdemes megnyitni és megnézni, hogy várható e csapadék.

Reggelente itt tájékozódhatunk, hogy milyen az kint időjárás. Sajnos a legtöbb hőmérőt a falra, jól látható helyre szereljük otthon, így az sokszor a „fűtött” fal hőmérsékletét hozzá adja a valóságos hőmérséklethez. Érdemes tehát megnézni a „józsai hőmérőt” és ez alapján dönteni a felvett ruha mennyiségéről. Adott esetben még a fejfájást is megjósolhatjuk…..

Mindenkinek jó nézelődést kívánunk!