Kilencedszer is Pénz 7

2023. március 6-10-e között zajlott a nemzetközi PÉNZ 7 program, a tematikus pénzügyi és vállalkozói témahét, a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság témakörben.

A programsorozat célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alapos, a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretekhez jussanak a gazdaság, a vállalkozások, a pénzvilág működéséről.

Iskolánk tanulói kiemelt helyzetben vannak, hiszen nem csak ilyenkor foglalkoznak pénzügyekkel, hanem a hetedik évfolyamon egy tanéven át vannak küldetéseik a pénz világában.

Önkéntes is részt vett velünk a programban. A budapesti Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szakembere segítette a témában való jártasságunk mélyítését.

A témahét előtt nemsokkal érkezett meg az alsó tagozatosokhoz a Pénziránytű Alapítvány társasjátéka, a Suska és Zsozsó a Hőssuliban. A társasjáték négy izgalmas játékával a gyerekek a tudatos tervezésről, a pénz értékéről, az okos pénzgyűjtés fortélyairól és a tudatos vásárlás alapjairól szerezhetnek játszva ismereteket.

A Pénz7 kísérőrendezvénye volt egy országosan elérhető, izgalmas szabadtéri játék, a PénzFutam. Az ország több mint 210 pontján elérhető PénzFutam egy tanóra, azaz 45 perc alatt ismertette meg játékosan a diákokkal a mindennapi pénzügyi alapokat.

Éltünk a lehetőséggel, és saját kalandpályát regisztráltattunk a Gönczys diákoknak a Tócó-parton. A kaland során a diákoknak pénzügyi feladványok sorát kellett megoldaniuk a szabadban. A megoldásra a csapatoknak 45 perc állt rendelkezésére. Kvízek, számítási példák, gyakorlatias, korosztályra szabott feladványok, jó levegő és egy kis mozgás várta a diákokat.

Csaknem a teljes felső tagozat részt vett a kalandjátékban, 3-5 fős csapatokkal. Az elvégzett feladatok száma és eredményessége alapján arany, ezüst, bronz és gyémánt fokozatú oklevelet nyertek a csapatok, valamint értékes pontokat (409) a Kiemelt Pénziránytű Iskola címért folytatott versenyben. Az alábbi eredmények születtek:

Arany fokozatú oklevél:         5 darab

Ezüst fokozatú oklevél:          7 darab

Bronz fokozatú oklevél:         4 darab

Gyémánt fokozatú oklevél:    13 darab

Nagyon örülünk, hogy a gönczys diákok jártasak a tudatos pénzkezelésben, a pénzügyi ismeretek alkalmazásában. Az országos eredmények alapján a csapatok 30%-a ért el gyémánt fokozatot. A gönczys diákoknál ez az eredmény 45%.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pénz7 program után a tanév további részében folytatódhat a működő vállalkozások megtekintése.

A tanév végére pedig megalakulnak és termelésbe kezdenek majd a Gönczys diákvállalkozások is. A DÖNK-napon kínálják termékeiket a diákvásáron.

Burger Angéla Erzsébet mentortanár