Kincseink a zeneiskolában

Iskolánk egyik fő alapelve a személyiség sokoldalú fejlesztése. Ennek jegyében tanulóink különböző zenei és táncpedagógiai programokat látogathatnak Szebenyi Sára, Sáriné Szebenyi Judit és a városi tehetséggondozó munkaközösség szervezésében.

Március elsején a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolába látogattak el iskolánk Kincseink Programban részt vevő tanulói, ahol Mozart Varázsfuvola című operájának interaktív bemutatását hallgatták meg.

Mozart utolsó operájának ősbemutatója 1791-ben volt. A darab nagyon sokrétegű, és minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A tízéves gyerekek elsősorban a mesét és a fülbemászó dallamokat élvezik benne, de a korabeli felnőtt közönség a titokzatos szabadkőműves gondolkodással is szembesült az előadáson.

Az operában semmi sem az, aminek látszik.

Hogy kik a szabadkőművesek? Milyen utalásokkal él Mozart az operában? Hogy lehet Sarastro figurájából bölcs, humanista pap? És valójában az És királynője gyűlölködő démon?.. Erre kaptunk választ az interaktív bemutatón.

A tanórán senki sem unatkozott. Az izgalmas cselekményt tanulóinknak kellett összeállítani, felfedezni a kapott információk alapján, megjeleníteni Tamino, a kígyó és az udvarhölgyek történetét – a szövegkönyv segítségével. A diákok jól szórakoztak, hiszen őket is továbbgondolásra indította a szövevényes cselekmény.

A rendhagyó énekóra végén részleteket hallhattunk az operából. Itt a szereplőkre kellett ráismerni – a hangjuk alapján. Megtudtuk, ki a koloratúr szoprán, és milyen nehézségei vannak az Éj királynője áriájának.

Sok új információval gazdagodva várjuk a következő foglalkozást, ahol Dávid Roland Mózessel, a Virtuózok győztesével készített interjún vehetünk majd részt március 21-én. Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Kondorné Peidl Borbála, Balla Ágnes

 

Képek az alábbi linken:

LINK