Új fejlesztések a Gönczy Tehetségpontban

Kiemelt jelentőségűnek tartjuk minden gyermekben felfedezni a tehetséget, s a lehető legszélesebb körű tevékenység rendszert kínálni tehetségük kibontakozásához. Ezt a célt szolgálja az egymásra épülő komplex tehetséggondozó programok rendszere és az egész napos iskola szervezeti keretében megvalósuló tematikus programok.

Sikeresen zárult NTP-TPJ-20-0055 számú pályázati projektünk, melyen, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására biztosított forrásból 1.350.000 Forintot fordíthattunk műhelyeink fejlesztésére.

A projekt keretében a természettudományos és a térbeli-vizuális tehetségterületek feltételrendszerét fejlesztettük. Kiemelt forráshoz jutott digitális alkotóműhelyünk, ahol a beszerzett eszközökkel a megszerzett tudáselemek problémamegoldó alkalmazását (összetett problémák megoldása, algoritmizálás, technológiai folyamattervezés, modellezés, képalkotás) biztosítjuk. Pályázatunk eredményeként makerspace típusú környezetet nyújtunk a tehetségfejlesztéshez. Alkotó műhelyünk így a hagyományos kézi szerszámokkal végzett famunkákon túl, gépi megmunkálásra is lehetőséget teremt. Beépült a folyamatba a számítógépes tervezés, a lézervágó, a 3D nyomtató használata, amely most drónnal is kiegészült.

Megújult a Főnix kert felújított épületében kialakított textiles műhelyünk, mely alkotó munkához, batikoláshoz és a nemezeléshez kínál teret, a pályázati projekt eredményeként új biztonságos, korszerű eszközökkel felszerelve.

A műhelyeinkben végzett munkatevékenységek a 21. század kihívásai mentén, másrészt a hagyományőrzést is felvállalva, biztos értékrendet nyújtanak a tehetséges gyerekeknek, fejlődik önismeretük, amint határaikat feszegetik. A csapatban dolgozás a társadalom által elvárt egyik legfontosabb készséget az együttműködést fejleszti. A beszerzett eszközökkel új kapukat tudtunk nyitni a tehetséges gyermekeknek.