Ünnepi megemlékezések

Az ünnepek mindig nagyon fontos szerepet töltenek be magánéletünkben, közösségi létünkben egyaránt. A járványügyi helyzet miatti elzárkózás, távolságtartás idején különösen megnő az összetartozásunkat erősítő ünnepek jelentősége.

Az őszi időszakban két jeles történelmi eseményről emlékeztünk meg a járványügyi szabályok megtartása végett az online térben. Elsőként október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján, a nemzeti gyásznapon. Ahogyan azt a gönczys közösség megszokta a megemlékezés szónokaként Gárdonyi Sándor tanár urat köszönthettük. Tanár úr a tőle megszokott hitelességgel, az iskolai korosztálynak érthető módon mutatta be, hogy milyen események vezetettek a szabadságharc bukásához, az azt követő megtorláshoz, felelevenítette a vértanúk utolsó napját, gondolatait, és felhívta a figyelmünket arra, hogy a hősök cselekedetei a mai kor emberét is helytállásra kötelezi.

Az 1956. október 23-i forradalom hőseiről szintén online módon emlékeztük meg. Az ünnepség rendhagyó volt, hisz Gárdonyi Sándor tanár úr szakavatott felvezetőjét követően Személyes történelem címen Kocsis Ildikó tanárnő tartott előadást. Előadásában a családjáról készült fényképek segítségével repített vissza bennünket a Rákosi-korszak mindennapjaiba, a szüleitől hallott történeteket osztotta meg a hallgatósággal. A személyes hangvételű megemlékezésnek volt egy további különlegessége: a gönczys nevelőtestület több tagja számára megható volt a fényképen viszontlátni iskolánk egykori tanárát, Kocsis Ildikó tanárnő édesapját: Kocsis Mihály igazgatóhelyettes tanár urat.