Vállalkozzunk! Munkahelyek, vállalkozások közelről – Gönczys diákszemmel

A pénz világában való küldetéseink, a gazdálkodási-vállalkozási ismeretek tanulmányozása mellett működő cégek, kis-és nagy létszámú vállalkozások életébe  pillanthattak be az érdeklődő 7. osztályos gönczys tanulók az őszi hónapokban. Személyes tapasztalatokon keresztül ismerkedtek foglalkozásokkal, munkahelyekkel, tájékozódtak a munka világában. A pályaorientációt is segítő programsorozat megvalósításában a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hathatós segítséget nyújtott a cégekkel való kapcsolatfelvételben, a közlekedésben.

Elsőként a mezőgazdaságban kalandoztunk, és Kft-t, egyéni vállalkozást tanulmányozva ismertük meg a Margaréta kertészetet, majd Uzonyi Péter tejtermelő gazdaságát Hajdúböszörményben. Szép volt „elveszni” a virágzó árvácskák özönében, de élmény volt kisbocit simogatni, a szalmabálákon ugrálni, finom sajtokat kóstolni, nagy munkagépekre felülni is.

Földrajz órákon a „Szűkebb hazánk” projekt keretében  tanulmányoztuk többek között a debreceni ipari parkokat. Így a Vállalkozzunk! csapattal az RR Donneley Magyarország Nyomdába látogattunk el a következő alkalommal. A fontos ügyfelek tárgyalójában kaptunk betekintést a cég felépítéséről, a szakmai karrier-utakról. Érdekes volt látni a modern nyomdát működés közben, és persze a Lego-játékok készülő csomagoló anyagait is. Tavasszal a nyíregyházi Lego gyár is a célhelyeink között szerepel.

Maradtunk még a Határ Úti Ipari Parkban egy következő alkalommal is: a FAG-Schaeffler céget és a golyóscsapágyakat tanulmányozni. Nagy öröm volt a duális képzés keretében kiváló gönczys diákoktól hallani a műszaki képzésekről, a mérnöki pálya felé vezető útról.

A következő alkalommal átkalandoztunk a Déli Ipari Parkba, és egy alig két éves új céggel ismerkedtünk: a Vitesco Technologies Hungary Kft-vel, ahol az elektromos autók vezérlőberendezései készülnek. Különleges élmény volt megfigyelni az üzemcsarnok informatika-vezérelt hatalmas gyártósorait, az ott dolgozó emberek munkáját, a lehetséges foglalkozási területeket, a különleges védőcipőjüket, öltözetüket.

Tetszett a saját dolgozókat – és bennünket is – megillető vitamin kínálat.

Mielőtt a saját diákvállalkozásainkat megalapítjuk, még tervben van és egyeztetés alatt áll az Alföldi Tejüzem megtekintése, egy cukrászda kulisszatitkai, egy hotel munkavállalói szemmel, és persze az álomgyár, a LEGO. No meg a Pénz7 témahét.

Mivel 2022. június óta Pénziránytű Iskolahálózati tagok is vagyunk, a második félévben várnak az élményfoglalkozások a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumban, mint területi Pénziránytű bázisiskolában. A tanév vége felé meglátogatjuk a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeum és Látogatóközpontját is.

Még a téli szünet előtt is van fontos feladatunk, mert készülünk a Pénziránytű Alapítvány Alkotópályázatára: „A pénz múltja, jelene, és jövője, azaz a pénz fejlődésének állomásai a kezdetektől napjainkig és azon is túl” témában. Készülnek a kreatív és informatív plakátok rajz, tempera, infografika módszerévek, kinek-kinek a saját ötlete és tehesége szerint. Bízunk benne, hogy nyerőek leszünk!

Burger Angéla Erzsébet

mentor tanár

Képek az alábbi linken:

Link