Zenei sikerek iskolánkban

2023.05.22.

A Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola idén is megrendezte megyei komplex tanulmányi versenyét. A megye versenyezni kívánó általános iskolásait  öt kategóriában várták a rendezők:

  1. „Memoriterek versenye” – versmondó verseny
  2. Népdaléneklési verseny
  3. Rajzpályázat – „Érdekes iskola”
  4.  „Újratervezés indul… Régi tárgyak új köntösben”
  5. Tudatos fogyasztó leszek!

Igazán különleges, hogy iskolánk 5.b osztálya mennyire szeret és tud énekelni. A könnyűzenén kívül a műdalokat, népdalokat is kedvelik. Hála Dobránszkyné Csige Boglárka tanítónőnek, az egész osztályra jellemző a zene szeretete. Idén nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy a népdalok világába tovább vezessem ezt a kis közösséget. A Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola által hirdetett népdalversenyre a 2022-23-as tanévben ismét kilenc fő jelentkezett, így három népdalcsoportot tudtam alkotni.

Magyarbődi népdalcsokor

Ej, a titkos szerelem…

Addig élem világomat

El akartam a csizmámat cserélni

 

  1. Szilágyi-Lund Hanna
  2. Mihalovics János Zsigmond
  3. Makranczi Márton Béla

Csángó népdalcsokor

Hidló végén

Tavaszi szél

Kerek utca, szegelet

1.Tóth Angelika

2.Soltész Olívia

3.Kovács Nóra

Katonadalok

 

Kárpátokban megfújják a trombitát

Az aszódi sorozóra süt a nap

Sej, mikor mentem Aszód városába

1.Pirka Csongor

2.Lente Zétény Attila

3.Gál Máté

A népdalverseny 1. helyezettje az 5-6. osztályos kategóriában ismét Szilágyi-Lund Hanna, Makranczi Márton Béla és Mihalovics János Zsigmond lett, akik immár másodszor örülhettek győzelmüknek.

Idén egy magyarbődi népdalcsokorral neveztünk a versenyre. Magyarbőd egy község Szlovákiában, Kassa környékén. A 2001-es népszámlálási adatok szerint már csak 43 magyar maradt a településen. Manapság az ott élők 1%-a magyar. Népdalainak és a jellegzetes magyarbődi táncnak köszönhetően azonban a falu neve ismerten cseng a magyar népdal és néptánckedvelők fülében az egész Kárpát-medencében. A magyarbődi tánc a csárdás egyik válfaja. Dalaikon a szlovák hatás érezhető: itt-ott felcseng a – számunkra idegen – kétszólamúság. Ettől válnak énekeik olyan különlegessé. Üde színfolt volt a versenyen ez a vidám csokor.

„Ej a titkos szerelem titkosan kezdődik,

mégis utoljára kivilágosodik…”

Szeretettel gratulálunk a résztvevőknek!

 Kondorné Peidl Borbála

 

Képek az alábbi linken:

LINK