Zenei világnap a közösségi házban

2021. október 1-jén a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola és a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola közösen ünnepelte a zene világnapját a Józsai Közösség Házban.

A világnap alapötlete Yehudi Menuhin hegedűművésztől származik, aki azért kezdeményezte a megemlékezést, hogy a zene öröme minél több emberhez elérjen. Spontán zenei megnyilvánulásokat, köztéri koncerteket javasolt a trubadúrok és énekmondók hagyományát idézve.

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek… A zene azonban… módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást”- írta a művész.

A zene világnapján rendezett koncert célja az volt, hogy a zeneiskolások is megmutathassák tudásukat társaiknak. A közönség az iskola 5. és 6. évfolyama volt. A 21 fellépő között hallhattunk egészen kezdő, 1. osztályos diákot, és végzős, 6. osztályos muzsikust is, így a közönség láthatta, hova is lehet eljutni a kezdetektől az alapfokú képzésben.

Hallottunk furulyát, fuvolát, gitárt, zongorát és tenorkürtöt a hangversenyen, ezen kívül egy énekes produkció is színesítette palettánkat.

A kicsik nagy izgalommal várták ezt a napot. Volt, aki még sohasem játszott ennyi ember előtt. Nagy sikerélmény volt, ha valaki félelmét leküzdve oda tudott koncentrálni és átadni magát a zenélésnek.

A közönség szép élményekkel gazdagodva lelkes tapssal köszönte meg az ifjú zenészek produkcióját.

Kondorné Peidl Borbála

szervező