Zöldforgó Élménynap 2022.április 22. péntek

A Föld napján az iskola közössége rendhagyó tanítási napon vett részt.

A Zöldforgó Élménynap része egy izgalmas, játszóház és a legmodernebb AR/VR technológia segítségével készült kiállítás, valamint egy tematikus interaktív Alma Együttes nagykoncert.

Az iskola tornatermében került megrendezésre a rendhagyó foglalkozás 6 kiválasztott osztály részvételével.

Az első helyszínen a diákok VR (VARIA Technology) eszközök segítségével válaszoltak különböző kérdésekre. A virtuális valóság során a gyerekek  egy VR szemüveget vettek fel, aminek a segítségével  egy szeméttelepen készült körképet láttak, körbe tudták járni a szemét halmokat képileg és közben kiválasztós kérdések jelentek meg a képernyőn, amikre válaszolniuk kellett.

A második helyszín egy 10 elemből álló interaktív kiterjesztett valóság (Augmented Reality) technológiával támogatott kiállítás volt, ahol életre keltek a bemutatott képek. Az AR kiállítás alatt a gyerekek egy tabletet kaptak a kezükbe, és a kiállított tablókon, környezetvédelmi témájú posztereken elhelyezett marker pontokat kellett megtalálniuk, amire ha ráirányították a tabletet, akkor megelevenedett a kép.

A harmadik színhely a játszóház és szakmai bemutató volt. A KSZGYSZ Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) által kialakított mini szakmai sarok 5 fenntarthatóságra nevelő játékkal várta a diákokat, melyek segítségével környezetvédelmi problémákat oldottak meg.  Ezeken túl az interaktív élménypedagógia eszközei mentén elkészített ismeretterjesztő, ráébresztő kalandfüzeteket, teszteket, kisfestőket, segédleteket is kaptak a résztvevők ajándékba.

A nap fénypontja mégis az egész iskolaközösséget megmozgató Alma Együttes tematikus interaktív nagykoncertje volt. A gyerekek jól érezték magukat, hangosan énekeltek és örömmel működtek együtt az együttessel.  A legnépszerűbb slágerek mellett, tematikus, környezetvédelemmel foglalkozó dalok is hozzájárultak a jó hangulathoz.

ZöldForGO app , mely a  ZöldForgó programot támogató ingyenesen letölthető (Android és iOS) edukációs applikáció számos izgalmas funkcióval várja kis felhasználóit. Kiállítás, kvízverseny, színező, tudástár, VR tartalmak.

Az érdeklődők  www.zoldforgo.hu  oldalon további információkat találhatnak a programmal kapcsolatban  és az applikációt is letölthetik.

Csáki Éva

A Zöldforgó Élménynap iskolai koordinátora